Miniğiniz artık kucağınızda, babası da yanı başınızda. Dokuz aylık zorlu bir dönemden sonra yeni bir hayata adım atmanın başlangıcı ve onun getirdiği sorumlulukların heyecanıyla henüz açılmamış gözlerini inceliyor, minik ellerine şaşkınlıkla bakıyorsunuz.

Bu süre içerisinde eşlerin arasındaki ilişki hem aile bağları için hem de bebeğin kişiliğinin oturması açısından büyük önem taşımaktadır. İsteklerini sözcüklerle dile getiremeyen bebek ağlayarak kendini ifade eder. Bazen de ağlama taklidi yaparak şımartılmak ister. Ağlaması onun sözcükleridir. Size her derdini ağlayarak anlatıyor. Siz de henüz yeni doğmuş olsa bile sıkıntısını, ne istediğini anlayabiliyorsunuz. Neden mi? Çünkü siz anne-baba’sınız!

Bebek doğduktan sonra anne ne yapmalı?

Bebeğin ilk sevgi nesnesi annedir, anne memesidir. Aç olduğunda onu doyuran iyi meme, orada olmayan, bekleten, acı çektiren, doyuma ulaşmasını engelleyen kötü meme. Bebek ilk sevgi nesnesini bir bütün olarak tasarlayamaz. İlk dönemde bütün olarak iyi ve bütün olarak kötü anne diye bir şey yoktur. İyi ve kötü meme vardır. 0-6 aya kadar bu böyle devam eder. 6. aydan sonra bebek artık anneyi bir bütün olarak görmeye başlar. Bebek, kendini besleyen nesneyi görür. Bu bir biberon da olabilir. Fakat ruhsal mekanizmasının iyi çalışması için bebeğin biberona değil anne memesine ihtiyacı vardır. Anne, bebeği doyuma kavuştururken onunla göz temasına geçmeli, onun başını okşamalı ve bebeğe onunla meşgul olduğunu ona hissettirmeli. Bunu hissedemeyen bebek, psikoz olur.

Bu iyi ve kötü ayrımından aşk ve nefret doğar. İyi olan aşk, kötü olan nefrettir. Karnı doymuş bebek, okşanan bebek aşk duygusunu hisseder, iyi anneye yönelik iyi duygular oluşturur. Karnı doymamış, anneyi göremeyen bebek, öfke ve yıkıcılık duygularını ortaya çıkarır. Nefret duygusunun ortaya çıkması, annenin bebeğin yanında olmaması, onu doyurmamasıyla oluşur. Bunlar imgesel düzeydedir. Başkaları hakkında ilk karşılaşmada olumsuz duygulara kapılanlar erken dönemde iyi iç nesnelere sahip olmayanlardır. Kişi, ilk karşılaşmada tedirgin ise demek ki ilk nesne ilişkileri kurulurken daha çok nefret içselleştirilmiştir. Bu dönemde dürtülerin, düşlemlerin, endişelerin ve bunlara yönelik defansların insanlarla, dış dünyayla kurulan ilişkileri belirleyen bir rolü vardır.

Mutlu İlişkini Formülü nedir ?

1. Her çiftin aynı sorunları yaşadığını bilin: Çünkü her çift bebekleri dünyaya geldikten sonra daha fazla stres yaşıyor, daha duygusal, daha savunmacı ve daha fazla tartışma eğilimi yaşayabiliyor.

2. Bebeğinizle birlikte vakit geçirmenin keyfine varın: Bebek sahibi olmanın keyfine birlikte vardığınız ve hayata getirdiğiniz bu güzel varlıkla birlikte vakit geçirdiğiniz sürece aranızdaki ilişkinin kötüye gitmek yerine daha da güçlenmesi için ne kadar çok neden olacağını göreceksiniz.

3. Tartışmalarınızın sakin geçmesini sağlayın: Bir çift olarak tartışmamanız mümkün ve sağlıklı olmayacaktır. Tek yapmanız gereken tartışmaları centilmen bir noktada tutmak. Daha yumuşak cümlelerle, daha çok ne düşündüğünüzden, ne hissettiğinizden ve neye ihtiyaç duyduğunuzdan bahsederek tartışın.

4. Aranızdaki paylaşımın ve arkadaşlığın eksilmemesini sağlayın: Birbirinize olan biten hakkında konuşmak için zaman ayırın. Hayatınızda pek çok şey değişti ve 5 yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz, hayatınızla, çevrenizdeki insanlarla ilgili neler düşünüyorsunuz vb. konularda yeniden konuşmak ve birbirinizin şimdi ne düşündüğünü öğrenmeye ihtiyacınız var.

5. Cinsel yaşamınıza özen gösterin ve cinsellikten aldığınız keyfi arttırın: Bebeğinizin doğumunun ardından aranızdaki yakınlığı bozmamak adına en çok özen göstermeniz gereken paylaşımınız cinselliğiniz olacaktır. Cinsel yaşamdan aldığınız hazzın devamlılığını sağlamak için eşinizle konuşun, neler istediğinizi nelere ihtiyaç duyduğunuzu belirtiyor olun.

6. Baba-bebek arasındaki ilişkinin yakın ve sıcak bir ilişki olmasını sağlayın: Babalar ve bebeklerinin arasında yaşanacak olan sıcak ilişki, bir çift olarak da mutlu olmanızı sağlayacaktır. Pek çok çift için bebek dünyaya geldikten sonra yaşanan yalnızlığın nedeni anne-bebek arasındaki yakın bağa yaklaşamayan babalardır. Dolayısıyla anneler de babalar da farkına bile varmadan kendilerini yalnız hissetmeye başlayabilirler.

7. İlişkiyi zenginleştirecek yenilikler geliştirin: Bir çift olarak yaşamınızda oluşan bu güzel değişikliğe uygun yeni rutinler geliştirmeye çalışın. Birbirinize nelerden keyif aldığınızı, birlikte neler yaptığınızda mutlu olduğunuzu yeniden sorun ve birbirinize zaman ayırın.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.