Her zaman söylerim, bir kez daha söyleyeceğim. İnsanlar eleştirilmeye açık olmalı, haklı eleştiriye saygı duymalı. Yapılan haklı eleştiriye, amacı hizmet olan yönetici, önyargıyla bakmamalı. Eleştiri dostane yapılır. Doğruyu yanlışı ayırt etme anlamında kişiye ışık olur.

Zaman zaman bizlerde eleştiririz, eleştiriliriz. Hiçbir zaman bizleri eleştirenleri, başarısızlarımızı örtbas etme anlamında, onları öcü olarak göremeyiz. Haklı olduğumuz konularda göğsümüzü gere gere kendimizi savunur ve bizleri eleştirenlerle iletişime girer, doğru bildiğimizi bir kez daha ifade ederiz.

Şayet yanlışımız var ise, kendimizi düzeltme anlamında, çeki düzen verir, haklılık karşısında boynumuzu büker, eleştirileriyle yanlış yapmamıza engel olanlarda saygıyla bakarız.

Neden bu girişi yaptım diyecek olursanız?

Bilindiği üzere, belgeli olarak yapılan yanlışlıklardan dolayı kendisini haklı olarak eleştirenlere, Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin’in diline doladığı, “Az laf çok iş” sözü var. Sayın Başkan’ın bu sözünü hep gündem saptırmaya yönelik olarak algılarım.

Çünkü; cümlenin kendisi çok dolu, ama uygulamada içi boş.

Şimdi size sunacağım iki gerçek uygulamada olduğu gibi. Bu gerçeklerin ikisi de, iki AK Partili Belediye ile ilgili. Biri Aksu Belediyesi, diğeri ise Kepez Belediyesi. İki belediye de, Bütünşehir yasasından önce merkez ilçe statüsünde olan belediyeler.

Kepez Belediyesi 2018 bütçesinin 327 milyon 355 bin lira olduğu açıklandı. Kepez bölgesinde tüm yatırımların durmadan devam ettiği 2017 yılında, 30 milyon lira bütçe fazlası verildiği duyurdu. Yani 2016 yılında yapılan tahmini bütçeden 30 milyon TL daha fazla gelir belediyenin kasasına para akışının sağlandığının göstergesi. Aynı haberde göreve geldiklerinde borçlu bir belediye bütçesiyle karşılaştıklarını hatırlatan Kepez Belediyesi Başkanı Hakan Tütüncü’nün, sıkı bir mali disiplin uygulamalarının meyvesini verdiği ifadelerine yer verildi.

Ben, mali hesap uzmanı değilim. Ama bunu yetkili hesap uzmanlarıyla görüştüm. Ne anlama geldiğini ifade ettim. Verilen yanıtı tek cümleyle ifade edecek olursak, “büyük bir başarı”

Şimdi gelelim Aksu’muza. Yani Aksu Belediyesi’ne… 2016 yılı tahmini bütçe 67 Milyon 332 bin TL olarak hedeflenir. Tutturulan bütçe ise 37 milyon 25 bin TL civarı. Yani hedeflenen bütçenin yüzde 56’lık kısmı tutturulmuş. Aradaki açık ise yüzde 44. Yani başka bir değişle 30 milyon TL bütçe açığı var.

Bu gerçeği de yine hesap uzmanına sordum. “Böyle bir açık, tek kelimeyle felaket. Özel sektörde olmuş olsaydı bu fark, bu özel sektör iflas ederdi. Hemen başındaki Genel müdür ile muhasebe müdürü işten kovulurdu. Yeni bir düzenlemeye gidilirdi” diye yanıt verdi.

Plan bütçe komisyonunun raporunu inceleyen uzmanımız başka bir ayrıntıya da dikkat çekerek şunları söyledi: “2016 yılı bütçe gerçekleştirilmesinde oranlara baktığımızda yanlışlıklarla dolu bir tablo. Oranlarını yüksek göstermek için bilerek, yüzde 67.15 yazılmış, oysaki olması gereken oran ise yüzde 56. Amaç Aksuyu kandırmak”

Şimdi hal böyle olunca, sormak isterim Sayın Şahin’e, “Az lafı” anladık, “çok iş” bunun neresinde?

Vergi gelirlerinde 33.4 milyon hedeflenirken, 18.8 milyon TL’de kalınmış. Hedeflenen gelir bütçenin, 14 milyon 6 yüz bin TL tahsilatı az yapılmış.

Aksu Belediyesi’nin gerçekleşen giderlere baktığımızda, genel personel giderleri 16 milyon 269 bin 693 TL’dir. Gider bütçesinin yüzde 44 olduğunu görmekteyiz. Bir belediye bütçesini düşünün yüzde 44’ü personel giderlerinden oluşuyor. Bu belediye nasıl yatırım yaparak halka verdiğiniz 41 proje taahhüdünü nasıl yerine getireceksiniz. Tapuları hazineden alıp nasıl halka vereceksiniz?

Aksu Belediye Başkanı Sayın Halil Şahin, “Her zaman Aksu farklıdır, Aksu’yu iyi tanıyın” diyorsunuz. Bu tabloda bir tek gerçek var, oda sizin Aksu’yu iyi tanımadığınızdır. Aksu’yu tanımadığınız ve gerçeklerine yabancı olduğundan dolayı uygun bütçe çalışması yapmamışsınızdır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.