Zorlu bir seçim trafiğini geride bıraktık. 2 aya yakın bir süreçte iki güçlü ittifak adayları ve DSP’nin adayı İsa Yıldırım, saha çalışması yaparak seçmeni ikna etmeye çalıştılar. Gelinen gün geldi çattı ve seçmende tercihini yaptı.

49 bin 941 seçmeni bulunan Aksu’da, AK Parti ve MHP’nin ortaklığı olan Cumhur ittifakının adayı AK Partili Halil Şahin, 15 bin 467 seçmenin tercihi sonucu tekrar Aksu’nun Belediye Başkanı oldu. Öncelikle bu sürecin başta tüm Aksu olmak üzere, vatanımıza milletimize hayırlı olması temennisiyle, kendisini tebrik ediyor ve başarılar diliyorum.  Umarım geçmiş dönemde yaşanan yanlışlıklar tekrar tekerrür etmez ve Aksu hak ettiği hizmeti fazlasıyla almış olur.

Bu temenniden sonra lafı fazla uzatmadan esas konumuza girecek olursak, O da “Aksu’da seçimin galibi kim?” sorusuna verilecek cevap.

Şimdi çoğunuz ortaya çıkan sonuçtan yola çıkarak, haklı bir şekilde kazanılmış bir başkanlığı başarı olarak yorumluyorsunuzdur. Bu pencereden bakıldığında, seçimlerde ortaya çıkan sayı aritmetiği hiç şüphesiz önemlidir. Bir adım farkla da olsa sonuca ulaşıyor ve 5 sene kentin yönetim yetkisi size veriliyorsa, bunun adı bir galibiyettir.

Ama madalyonun öbür tarafından bakıldığın da, güç dengelerini de irdelediğimizde pekte büyütecek bir başarının olmadığı aşikâr bir şekilde gün yüzüne çıktığını hepimiz görebiliyoruz.

Bu seçimde sağlam teşkilat yapısı olan ve elle tutulur bir seçmen tabanı olan, 4 büyük parti birbiriyle iki ayrı ittifak kurdu. Yani iki güçlü cephe oluştu. Hepinizin bildiği gibi bunlar; AK Parti ve MHP ortaklığıyla Cumhur İttifakı, İYİ Parti ve CHP ortaklığıyla da Millet ittifakı. Diğer taraftan da sadece Aksu’da 52 seçmeni olan DSP ve onun adayı İsa Yıldırım. Bu 3 aday kıyasıya bir yarışın içerisine girdi.

Yine bu ittifaklardan biri olan Cumhur İttifakına baktığımızda AK Parti’nin 24 Haziran seçimlerinde aldığı oy oranı yüzde 39.03. Bu oy oranının seçmen sayısı 16 bin 166’ya tekabül ediyor. İttifakın diğer ortağı MHP’nin 24 Haziranda aldığı oy oranı yüzde 11. 06.  Oranın tekabül ettiği seçmen sayısı 4 bin 794. Bunun yanı sıra, koskoca mevcut belediyenin gücüyle beraber, arkasına aldığı merkezi hükümet ile Antalya Büyükşehir Belediye desteği. Ayrıca saha çalışmasında yine Merkezi Hükümet ile Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği görsel destekler cabası.

Peki, bunun sonucunda 31 Mart seçimlerinde alınan oran ne? 15 bin 467 rakamı ve bunun yüzdelik dilimi yüzde 36, 72. Oysaki her iki partinin 24 Haziran seçimlerinde aldığı oy oranın toplanı yüzde 51. Tekabül ettiği seçmen sayısının toplamı da 21 bin rakamı. Aradaki fark 5 bin 500 destek. Yani 5 bin 500 seçmen tercihini bu ittifaktan yana kılmamış. Koskoca merkezi hükümet ve Büyükşehir desteği ile mevcut belediye desteği de cabası.

Gelelim Millet ittifakı adayı Durmuş Ali Arslan’a. Bilindiği üzere bu ittifakın oluşanlarından bir olan CHP’nin, 24 Haziran seçimlerinde aldığı yüzdelik oy oranı 19.6, tekabül ettiği seçmen sayısı 8 bin 82. Diğer ortağın yani İYİ Parti’nin 24 Haziran seçimlerinde aldığı yüzdelik oy oranı 21.4, tekabül ettiği seçmen sayısıysa 8 bin 881. Başka bir değişle iki ortağın aldığı ortak yüzdelik oy dilimi 41.7. Peki bu iki partinin ortalığıyla ortaya çıkan İYİ Parti’nin adayı Durmuş Ali Arslan ne kadar oy aldı?  Yüzde 29.6. Yani ortak taban olan 16 bin 893 seçmenin sadece 12 bin 473’’ünün oyunu alabildi. Üstelik seçim çalışmalarında CHP’nin Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Muhittin Böcek’in yanı sıra, milletvekilleri, genel başkan yarımcıları, her iki partinin İl teşkilatları ve buna benzer birçok destek aldı.

Gelelim diğer aday, yani DSP’nin adayı İsa Yıldırım’a. Aksu’da adına yarıştığı partinin yalnızca 52 seçmeni mevcut. Arkasında ne bir Bakan, ne bir Genel Başkan Yardımcı, ne de Merkezi Hükümet, ne Belediye gücü, ne de bol bir bütçe. Seçimlere 2 ay kala kurduğu bir ekiple yola çıkan Yıldırım, seçimlerde yüzde 27.32 oranında bir oy aldı. Bu oranında tekabül ettiği seçmen sayısı 11 bin 506.

Yani başka bir değişle, hem Merkezi Hükümet, hem Büyükşehir Belediyesi ve kendi mevcut belediyesi ile teşkilatların desteğini arkasına alarak seçim kazanan Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin’le ve arkasında algı oluşturacak hiçbir destek olmayan İsa Yıldırım’ın arasında ki oy farkı 3 bin 961.

Detaylar bu açık ve net iken, “Seçimin galibi kim?” sorusunun cevabı sizce ne olabilir?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.