AKSU’DA DAMLALAR PAMUKTA BİRLEŞİYOR.

Aksu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü proje hazırlama ve yürütme birimince hazırlanan ve Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığınca desteklenen Aksu’da Damlalar Pamukta Birleşiyor Projesi uygulanmaya başladı.

Aksu ilçemizde yaklaşık 17.000 dekar alanda pamuk yetiştiriciliği yapılarak yaklaşık  10.000 ton rekolte elde edilmektedir. Bu üretim miktarıyla Antalya ilinde ilk sıralarda olan Aksu ilçemizde pamuk yetiştiriciliğinde yeni üretim ve hasat metodlarının uygulanmasıyla üretim alanları ve ortalama verim miktarları artmaya başlamıştır. Aksu İlçe Tarım Müdürlüğü ilçenin pamuk potansiyelini değerlendirmek amacıyla hem sulama suyu israfını ve üretim maliyetlerini azaltmak hem de birim alandan daha fazla ürün elde etmek amacıyla Aksu’da Damlalar Pamukta Birleşiyor isimli projeyi hazırladı. Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığının Antalya ilinde desteklediği tek  Proje olan bu çalışma kapsamında iki pamuk üreticisinin ikişer dekar pamuk arazisine tüm ekipmanlarıyla birlikte yüzeyaltı damla sulama sistemleri hibe olarak yapılacaktır. Bu proje ile  Aksu ilçemizde pamuk üretimi yapılan alanlarda yüzey altı damla sulama sisteminin çalışma prensibini, özelliklerini, üstün yönlerini ve faydalarını Aksu genelinde üretim yapan üreticilere anlatmak, tanıtmak ve kullanım alanlarını arttırarak benimsetilmesi ve yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır. Menemen Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü de projeye katkı sağlamaktadır.

Tarımsal sulamada açık kanal sulama sisteminde uygulama randımanı %50-70 arasında değişirken, damla sulamada % 70-85 arasında Yüzeyaltı damla sulama sisteminde  ise bu oran %95 e kadar çıkmaktadır. Bu sulama sistemlerinden yüzeyaltı damla sulama  sistemi suyun en etkin kullanılmasını sağlayan ve su kaybının en az olduğu sistemlerden biridir.

Yüzeyaltı damla sulama sistemi, yüzeyüstü damla sulama sistemlerinde olduğu gibi bahçe ve tarla bitkilerinde kullanılmaktadır.  Bu yöntem yüzeyden olan buharlaşma ile oluşabilecek kayıpları önleyerek su kayıplarını azaltmakta ve kuru bir yüzey oluşturarak yabancı ot gelişimini ve bazı mantar hastalıklarını sınırlandırmaktadır.

Ülkemizde son yıllarda yaygınlaşan modern tarım yöntemleri ile  uyumlu olan YÜZEY ALTI DAMLA SULAMA SİSTEMLERİNİN ilçemizde bu proje sayesinde tanınacağı ve hızlı bir şekilde yaygınlaşacağı düşünülmektedir.

TARIMDA MİLLİ BİRLİK PROJESİ

Tarım'da, yeniden yapılanmasının şeması ortaya çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 25 Nisan'da açıklanacak olan 'Tarımda Milli Birlik Proje'nin detayları belli oldu.

Projeye göre tarımda bütün organizasyon yapısı değişmektedir. Örneğin Bakanlık taşra teşkilatı ile Tarım Kredi Kooperatifleri konsolide edilmektedir.

MİLLİ GAZETEDE KONUYA İLİŞKİN OLARAK YAYIMLANAN HABER’E GÖRE;

TÜRKİYE 12 BÖLGEYE BÖLÜNÜYOR

Sözde tarımda yaşanan sorunlara köklü bir çözüm getirmek için hazırlanan projenin ismi 'Tarımda Milli Birlik Projesi' olsa da tarım sektörü tamamen dağıtılacak. Yeni planlamada Türkiye 12 bölgeye bölünerek, merkezden değil yerinden yönetim anlayışıyla başta tarımsal destekler ve ekilecek ürünler olmak üzere bütün çalışmaların bölgeler üzerinden yürütülmesi amaçlanıyor.

TARIM VE ORMAN İL MÜDÜRLÜKLERİ ORTADAN KALDIRILIYOR

Tarımda bütün yapıları alt üst edecek yeni projeye göre Tarım ve Orman Bakanlığı'nın taşra teşkilatı tamamen lav edilerek Tarım ve Orman İl Müdürlükleri Tarım Kredi Kooperatiflerine bağlanacak. Tarım Kredi Kooperatiflerinin ismi de Milli Birlik Kooperatifi olacak.

ETKİN DAİRE BAŞKANLIKLARI KURULACAK

Diğer taraftan Tarım ve Orman Bakanlığında Genel Müdürlükler kaldırılarak Daire Başkanlıkları üzerinden yeniden yapılandırılacak. Bakan ve Bakan Yardımcılarının altında Strateji Geliştirme oluşturulacak. Strateji Geliştirmenin altında da; Toprak Politikaları Daire Başkanlığı, Su Politikaları Daire Başkanlığı, Hayvancılık Politikaları Daire Başkanlığı, Gıda ve Sağlık Politikaları Daire Başkanlığı ve Orman Politikaları Daire Başkanlığı kurulacak.

TARIM BAKANLIĞININ ALTINDA SEMARAT HOLDİNG KURULACAK

Yeni projede asıl dikkat çeken yapılanma ise Semarat Holding adı altında yeni bir yapılanma oluşturularak, sektör tamamen holding mantığıyla yönetilecek. Kurulacak bu Holdingin yüzde 50 hissesi özel sektörün, yüzde 35'i Milli Birlik Kooperatifinin ve yüzde 15 hissesi de TMO, Çaykur, Türk Şeker gibi KİT'lerin olacak.

MİLLİ BİRLİK KOOPERATİFİ VE HOLDİNG BAKANLIĞA BAĞLI OLACAK
Tarımda üretim, planlama ve destekleme tarafı Milli Birlik Kooperatifi eliyle, sanayi ve perakende ayağı ise holding eliyle yürütülecek.

KISA ORTA VE UZUN VADELİ HEDEFLER DİKKAT ÇEKTİ

Tarımda Milli Birlik Projesi adı altında yapılacak yeni yapılanmanın kısa, orta ve uzun vadeli hedefleri de dikkat çekti. Kısa vadede sistemin uygulanabilir hale getirileceği belirtilirken, her yıl ilave 1 milyon dana ile 5 milyon koyunun üretileceği varsayıldı. Orta vadeli hedefler arasında çiftçiye yüzde 100 kooperatif üyeliğinin sağlanacağı kaydedilirken, uzun vadeli hedefte ise Milli Birlik Sisteminin uluslar arası oyuncu olması ve Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2030 yılında genel bütçeden pay almayan bir bakanlık yapısının sağlanmasının amaçlandığı dile getirildi.

İşte Beklenen Logo

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 19 Mayıs 1919’un 100. yılı vesilesiyle başta Samsun olmak üzere 2019 yılı boyunca tüm Türkiye’de gerçekleştirilecek etkinliklerde kullanılacak logoyu belirledi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının 16 Mayıs 1919’da İstanbul’dan yola çıkarak 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ulaşmasıyla başlayan istiklal mücadelesinin mihenk taşlarından birisi olan 19 Mayıs 1919’un 100. yılı vesilesiyle başta Samsun olmak üzere 2019 yılı boyunca tüm Türkiye’de gerçekleştirilecek gençlik, kültür ve spor etkinliklerini himayelerine alan ve 21 Şubat 2019’da yayımlanan genelgeyle etkinliklerin çerçevesini belirleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, etkinliklerde kullanılacak logoyu belirledi.

19 Mayıs 1919 Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Samsun'a çıkışının 100. yılı, 22 Haziran 1919 Amasya Tamimi’nin 100. yılı, 23 Temmuz 1919 Erzurum Kongresi’nin 100. yılı, 4 Eylül 1919 Sivas Kongresi’nin 100. yılı, 23 Nisan 1920 TBMM’nin açılışının 100. yılı ve 29 Ekim 1923 Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılı etkinliklerinde kullanılacak logo ve logo kurumsal kimliği, kutlamalara özel olarak hazırlanan "www.yuzuncuyil.gov.tr" web sitesinde yayınlandı.

Belirlenen 100. yıl logosu başta Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Samsun Valiliği olmak üzere tüm ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca 2019 yılı boyunca tüm resmi yazışmalarda kullanılacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.