31 Mart’ta halk tercihini yaparak, bir taraftan Aksu’da Cumhur ittifakının adayı AK Partili Halil Şahin’e 2’inci bir 5 yıl daha yetki verirken, öte yandan Millet İttifakı’nın adayı Muhittin Böcek’e Büyükşehir’de yönetim yetkisini verdi. Böcek bu Pazartesi mazbatasını alarak, ardından Menderes Türel’den görevi devralacak. Öncelikle şunu belirtmek isterim, bu bir Demokrasi Şöleni. Demokrasilerde halkın tercihine hep saygıyla bakılmalı ve bizde o saygıyla bakanlardanız. Bundan dolayıdır ki, bu tercihlerin ülkemize ve milletimize hayırlar getirmesini yüce Allah’tan diliyorum.

Bu temennilerden sonra gelelim konumuza. Bilindiği üzere başkan adayları seçimlerde kendi listeleriyle çıkar. Bu listeler meclis üyeliği listeleridir. Meclis üyeleri seçilecek olan başkanın adeta eli,kolu, ayağıdır. Kentin yönetimiyle ilgili alınacak her türlü karar, meclis toplantılarında oylamaya tabi tutulur, çoğunluk sağlandığı taktirde, o karar hayata geçer. Aksi taktirde, yani çoğunluk sağlanmadığı taktirde, uygulamaya konulacak hiç karar alınamaz.

Buradan yola çıkarak Aksu’ya gelecek olursak, Aksu Belediye Meclisi’nin 25 sandalyesi mevcut. Şu anki üye dağılımının 13’ü AK Parti ve MHP ortaklığından oluşan Cumhur İttifakı’na ait.  Bu üyelerin 8’i AK Parti, 5’i de MHP’de.  Yani başka bir değişle AK Parti grubunun MHP’yle yaşayacağı en ufak bir anlaşmazlıkta, AK Parti’nin sadece 8 üyesi kalıyor.

Millet İttifakı olan İYİ Parti ve CHP’de 8 üyeyle mecliste temsil yetkisine sahip. Bu üyelerin 6’sı İYİ Parti, 2’side CHP’den oluşuyor.  DSP’nin de mecliste 4 sandalyesi bulunuyor. İYİ Parti, CHP ve DSP’nin ortak hareket etmesi halinde, muhalefet kanadının meclis üyesi sayısı 12 olur. Yani Cumhur İttifakı, Başkanın oyuyla beraber 2 oy fazlalığına sahip olur. Ama biraz önce de belirttiğimiz gibi bu tablo, AK Parti grubunun MHP grubuyla ters düşmemesi halinde cereyan edecek bir tablo. Artık ters düşmemek için nasıl bir yol izlenecek, onu da zaman gösterecek.

Meclisteki tablo bu şekilde cereyan ederken,  geçmişe bir göz atacak olursak, Sayın Türel’in başkanlığı döneminde Aksu’ya gözle görülür bir dokunuşun olduğu. Bu dokunuşu Sayın Şahin’de inkar etmiyor. Şahin, her seferinde 3’lü konsensüsten bahsediyordu. Bu 3’lü ayağın bir tanesinin Büyükşehir Belediyesi’nin olduğunu ifade ediyordu.

Hatta yerel seçimler öncesi Büyükşehir Belediyesi Aksu’nun birçok caddesini asfaltlayarak, mevcut Aksu Belediyesi’ne katkı da bulundu. Aksu’nun kangreni haline gelen Altıntaş İmar planlarıyla ilgili Sayın Türel defalarca Ankara’nın kapısını zorlayarak, çözüm yollarını araladı. Bu sayede Aksu Belediyesi’nin sırtında bulunan borç yükünü hafifletti. Alt yapı çalışmalarının adımları atıldı. Ve buna benzer birçok şeyleri sıralayabiliriz. Şimdi bu ayaklardan bir yok.  Ayrıca kritik meclis tablosu da ortada.

Büyükşehir’e gelecek olursak; oradaki tablo, Aksu Belediye Meclisi’nden daha da kritik. 107 sandalyesi bulunan Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, Millet İttifakı ortaklığı olan CHP ve İYİ Parti toplamda 53 sandalye kaparken, Cumhur İttifakı ortaklığı olan AK Parti ve MHP toplamda 48,  DSP 5, Saadet Partisi’yse 1 üyeyle temsil yetkisine sahip olacak. Yani muhalefet bloğunun toplam sayısı 54. Allah’tan ki, Sayın Böcek’in adı 107 koltuğun içerisine dahil değil.  Ondan dolayıdır ki bir eşitlik sağlanıyor. Bilindiği üzere eşitlik durumlarında Başkan’ın kendi oyu, 2 oy oranında olduğundan dolayı böylelikle eşitlik bozulmuş oluyor.  Bu tablodan da anlaşıldığı gibi “Bıçak sırtı” durum mevcut. Artık her iki tarafta ki bu sıkıntılı durumların aşılması için nasıl pazarlık masaları oluşacak, onu da zamanla göreceğiz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.