Aksu geçmişi itibariyle eğitimin Antalya’da ki lokomotifi ve öncüsü olmuş bir ilçe. 1940lı yıllarda kurulan Aksu Köy Enstitüsü bunun en belirgin örneği. Devamında Aksu Öğretmen Lisesi’nden binlerce mezun eğitim neferi. Günümüz de Anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liseleriyle eğitim hareketliliğinin yaşandığı merkez ilçe olma özelliğine sahip. Bütün okullarımızın yanı sıra henüz bir yaşını dolduran ve Türkiye’nin İlk ve Tek Tematik Okulu Antalya Aksu Uçak Bakım ve Teknolojileri Lisesi yine Aksu’da.

Bütün bu güzellikleri Akdeniz Üniversitesine bağlı fakültelerin Aksu’da açılmasıyla birlikte taçlandırmak gerekliliği kaçınılmaz bir hal alıyor. Eğitim camiası Aksu’da Fakülte kurulmasını ısrarla talep ediyorlar ve çok geç kalındığını düşünüyor. Zaman zaman sosyal medya hesaplarına yansıyan bu paylaşımlardan yola çıkarak Aksuya Üniversite ihtiyaç mı? Sorusuna yanıt aradık.

Aksu’da Eğitim kurumlarının yöneticileri, STK başkanları ve üniversite kurulmasını isteyen işletme sahiplerinden kısa kısa genel görüşler aldık. Bu görüşleri önümüzdeki haftadan itibaren daha kapsamlı bir şekilde yayınlayacağız. Üniversite Rektörümüz Mustafa Ünal beyefendiyle de bilimsel görüşmeler sonrasında bu konuyu daha detaylı sizlere sunacağız.

Aksu’da Üniversitenin gerekliliği konusunda attığımız bu ilk adımdan ilk paylaşımlarımızı yapıyoruz. Sonrasında bu konuyu daha detaylı bir halde sizlere sunmaya devam edeceğiz.

Eğitim camiasıyla yaptığımız görüşmelerden çıkan sonuçlar şöyle; Eğitim camiası Akdeniz Üniversitesini, Süleyman Demirel Üniversitesi ile kıyasladığımız vakit üniversitemiz bünyesinde olması gereken bazı bölümlerin olmadığını dile getirdiler. Bu bölümler, Eczacılık Fakültesi, Fizyoterapi, Diyetisyenlik, Uçak Mühendisliği ve Havacılık, bunun yanında Tarım ve Turizm bölümleri gibi. Bu bölümlerin Aksu’da kurulmasını, Aksu için büyük bir kazanç olacağı düşüncesi içerisindeler.

 

Aksu’da kurulacak Fakültelerin Aksu’nun vizyonunu, geleceğini, sosyal yaşamını ülkemize tanıtımı konusunda çok aktif olacağını dile getiriyorlar. Üniversite bir proje değil, Üniversite süreklilik arz eden bir kurum ve Aksu için bir kazanım olacak. Ayrıca Eğitim camiasının diğer bir düşüncesi bu ilçeden mezun olan Anadolu Lisesi, Fen Lisesi, Uçak Lisesi ve diğer liselerden öğrencilerin fakülte olması durumunda Aksuyu tercih edebileceklerini, ekonomik ve sosyal anlamda kendi memleketlerinde okumak istediklerini öğrencilerinin görüşlerininde bu yönde olduğunu ifade ettiler.

Aksuya üniversite olması gerektiğini üniversitenin girdiği her ilde eğitim kalitesinin ve sosyal yaşamın arttığını dile getiren eğitimcilerimiz, -Akdeniz Üniversitemiz bünyesinde Aksu’da bir yada birden farklı bölümler açılmalı. Mühendislik fakültesi açılması özellikle uçak mühendisliği ve mekatronik mühendisliği gibi cazip fakültelerin açılması halinde liseler de okuyan öğrencilerimizin vizyonunu ve görüş açısını değiştirir. Aksu’muzun daha fazla tanınmasına ve talep görmesine vesile olur.

 

Bununla beraber eğitimcilerimizin Liselerin çeşitlendirilmesi konusunda önemli talepleri bulunuyor.  Çocuk gelişimi, bilgisayar, sıhhi tesisat, elektrik, sağlık lisesi ve turizm lisesi bunlardan bazıları.

Eğitim camiasının bir diğer talebi de Öğretmen evi konusunda. Aksu’da yaklaşık 800 -1000 civarında öğretmenin olduğu ve öğretmenler için bir sosyal tesise ihtiyaçlarının olduğu. Eğitim camiasının değerli üyelerinin bu naçizane isteğini de gazetemiz aracılığıyla yetkililere bildirmek isteriz.

Evet, yazımın içerisinde belirttiğimiz gibi ilerleyen zamanlar da Fakülte konusunda yapılan yada yapılması düşünülen bilimsel çalışmaları bilim adamlarının görüşleriyle sizlerle paylaşacağım. Hepinize iyi haftalar diliyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.