Bu hafta Aksu dışına çıkmak istedim. Genel bir köşe yazısı yazmaya karar verdim. Ne yazabilirim derken, MAK danışmanlık şirketinin, 30 büyükşehir ve 15 il ile ilçede gerçekleştirdiği ve kamuoyuna paylaştığı anketle karşılaştım.  Ankete göre sadece 4 parti barajı geçebilirken, ankette en dikkat çeken "24 Haziran seçimlerinde (son yapılan genel seçimde) oy verdiğiniz siyasi partiye yarın seçim olsa oy verme tercihiniz değişir mi?" sorusuna verilen cevaplar olmuş.

Öncelikle ankete göre ve ortaya çıkan partilere göre oy dağılımını verecek olursak, AK Parti'nin oy oranı yüzde 35.5 olarak belirlenmiş. Aynı ankette CHP yüzde 25,3, MHP yüzde 10,8, İyi Parti yüzde 11, HDP ise yüzde 9.3'lük kesimin desteğini aldığı görülüyor.

AK Parti’den koparak, siyaset tarihinde yerini alan Babacan’ın önderliğinde kurulan DEVA Partisi yüzde 2,9 oy oranında ki dağılımı alırken, Davutoğlu önderliğinde kurulan Gelecek Partisi ise yüzde 2,9 oy dağılımını almış. Saadet Partisi yüzde 1,2 diğerleriyse yüzde 1,2’de kalmış.

Bu tabloda bile AK Parti’nin genel seçimlerde aldığı oy oranında gözle görülür bir düşüşe geçtiği görülüyor.

Gelelim ankette sorulan can alıcı soruya: Yani 24 Haziran Genel Seçimlerinde oy verdiğiniz siyasi partiye yarın seçim olsa verme tercihiniz değişir mi? sorusuna verilen cevap.

Soruya verilen yanıtlarda CHP ve İYİ Parti seçmenin yüzde 80’i, MHP seçmeninin yüzde 75’i,  Saadet Partisi seçmenin yüzde 70’i ve HDP seçmeninin yüzde 85'i, kararım değişmez' yanıtı verirken AK Parti seçmeni arasında bu oran yüzde 65'e kadar geriliyor. Yani bu tabloda, 25 Haziran genel seçimlerinde AK Parti’ye oy veren seçmenin yüzde 35’inin kararsız olduğunu gösteriyor. Başka bir değişle, Babacan ve Davutoğlu’nun ayrı ayrı kurdukları oluşumda bir ışık görmeleri halinde AK Parti açısından tablonun çok değişeceğinin ifadesi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Talat Demiröz 2020-06-27 10:02:47

Bu ankete göre değerlendirme yapacak olursak Akp nib yüzde 6 lık kesimi zaten deva ve gelecek partisine kaymış durumda kararsız seçmenlerin ise dağılımı yine bu iki partiye olacaktır . Burda bana kalırsa aradan iki partiye büyük şans doğuyor eğer bu kırılmayı iyi değerlendirirlerse İYİ Parti ve CHP önümüzdeki yapılacak ilk seçimlerde çıtayı yükselterek ipi güğüsleyebilir