Çanakkale Savaşları’nda savaşıp, bir kolu ile bir ayağını kaybeden Fransız Generali Bridges, yurduna döndükten sonra anlattığı bir savaş hatırasında şöyle der:

"Fransızlar, Türkler gibi mert bir milletle savaştığınız için daima iftihar edebilirsiniz. Hiç unutmam. Savaş sahasında dövüş bitmişti. Yaralı ve ölülerin arasında dolaşıyorduk az evvel. Türk ve Fransız askerleri süngü süngüye gelip ağır zayiat vermişlerdi. Bu sırada gördüğüm bir hadiseyi ömrüm boyunca unutamayacağım. Yerde bir Fransız askeri yatıyor, bir Türk askeride kendi gömleğini yırtmış onun yaralarını sarıyor, kanlarını temizliyordu. Tercüman vasıtası ile şöyle bir konuşma yaptık:

Niçin öldürmek istediğin askere yardım ediyorsun? Mecalsiz haldeki Türk askeri şu karşılığı verdi:

"Bu Fransız yaralanınca cebinden yaşlı bir kadın resmi çıkardı. Bir şeyler söyledi, anlamadım ama herhalde annesi olacaktı. Benim ise, kimsem yok. İstedim ki, o kurtulsun, anasının yanına dönsün". Bu asil ve alicenap duygu karşısında hüngür hüngür ağlamaya başladım. Bu sırada, emir subayım Türk askerinin yakasını açtı. O anda gördüğüm manzaradan yanaklarımdan sızan yaşlarımı dondurduğunu hissettim. Çünkü Türk askerinin göğsünde bizim askerinkinden çok ağır bir süngü yarası vardı ve bu yaraya bir tutam ot tıkamıştı. Az sonra ikisi de öldüler..." (alıntı)

Bu hikaye de anlatıldığı gibi, 90 yıl öncesinde yaşanan etik kahramanlıklar sayesinde Cumhuriyet kurulmuştur. Şimdiye kadar ki iktidara gelen hükümetlerin çalışmaları, vatanı, milleti için canla başla çalışanların esridir 90. Yıl.

Nene Hatun, Halide Edip, Kara Fatma, Adile Onbaşı, Kara Ayşe ve daha nicesi. Kadın kahramanlarımızın eseridir 90. Yıl.

Eğitim için çalışanların eseridir. 90. Yıl.

Adalet ve Hak gözeterek çalışanların eseridir 90. Yıl.

Temiz siyaset yapanların eseridir 90. Yıl.

“Vatanım” diyen şehit ve gazilerin eseridir 90. Yıl.

Vatan kurtarmak için yola çıkanların destanıdır 90. Yıl.

İlim ve bilim için başarılı çalışmalar yapanların eseridir 90. Yıl.

Cumhuriyetimizin 90. Yıl dönümü hepimize hayırlı olsun.

Saygılarımla,


 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.