Aksu ve Kepez’de yeni yılın ilk Belediye Meclisi toplantılarına “Siyasi Jestler” damgasını vurdu. 

Aksu ve Kepez belediye meclislerinde alınan kararlarla Denetim Komisyonlarına CHP’li üyelerin girmeleri sağlandı.

Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin ve Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, çalışmaların denetlenmesinde “Şeffaflığın artırılması” için grup kararları aldıklarını bildirdiler. Aksu Belediye Meclisi’nde daha önce üye sayısı 3 olan Denetim Komisyonu, 2 Ak Parti’li ve 1 MHP’li üyeden oluşuyordu. “Şeffaflık” kararından sonra, Denetim Komisyonunun üye sayısı 5’e yükseltildi. Yeni komisyonda CHP’li Yusuf Kumbul’un da görev alması gerçekleştirildi. Kepez’de ise Ak Parti bir üyelikten feragat ederek, CHP’li Şahali İnce’nin Denetim Komisyonu’na girmesini sağladı.


AKSU ve Kepez Belediye Meclislerinin Ocak ayı toplantılarında, Ak Parti Grupları tarafından sürpriz adımlar atıldı. Aksu Belediye Meclisi’ndeki 2017’nin ilk toplantısında,  Şehitler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından gündem maddelerine geçildi. Gündemin 11’inci maddesini oluşturan “Denetim Komisyonu’nun yeni üyelerinin belirlenmesi” sırasında, salondakileri şaşırtan bir gelişme yaşandı.


Ak Parti Grup Sözcüsü Yaşar Sözen, 5393 sayılı Belediye Kanununun 25’inci maddesi gereğince, Denetim Komisyonunun yeni üyelerinin belirlenmesinden önce bir konuşma yaparak, şunları söyledi: Belediye Kanunu, Denetim Komisyonunun üye sayısının 3 veya 5 olarak belirlenmesini meclisin takdirine bırakıyor. Üye sayısı halen 3 olan Denetim Komisyonunda 2 Ak Parti’li, 1 MHP’li üye görev yapıyor. Ak Parti Grubu olarak, komisyonun üye sayısının 5’e çıkarılmasını, böylece CHP’den de bir arkadaşın Denetim Komisyonunda görev almasını öneriyoruz. Yerel yönetimlerin çalışmalarında denetim mekanizmasının ne kadar önemli olduğunu herkes bilir. Şeffaflığın daha da geliştirilmesini istiyoruz ve CHP’li bir üyenin denetim faaliyetlerin de yer almasını öneriyoruz.”


Yaşar Sözen’in konuşmasından sonra konuyu değerlendiren Belediye Başkanı Halil Şahin de, “Bizim bütün çalışmalarımız zaten herkesin gözü önünde. Bugüne kadar, Belediye Meclisimizden olsun, vatandaşlarımızdan olsun, kimseden bir şey saklamadık. Bu şeffaflığın daha da artmasından yanayız. Komisyonda, Ak Parti ve MHP’li üyelerin yanında CHP’li bir arkadaşımızın da olmasından, ben de yarar görüyorum” diye konuştu.


Diğer parti sözcülerinin konuşmalarından sonra gizli oyla seçimlere geçildi. Üye sayısı 5’e yükseltilen Denetim Komisyonunun üyeleri şu isimlerden oluştu: AK Partiden Gülsevim Bilgiç Yavuz, Hüseyin Demirkaplan ve Ferit Özçelik, MHP’den Emin Çağlar, CHP’den Yusuf Kumbul.

Meclis toplantısından sonra gazetemizin sorularını yanıtlayan Belediye Başkanı Halil Şahin, şunları kaydetti: “30 Mart yerel seçimlerinden bu yana attığımız her adımın, harcadığımız her kuruşun hesabını verebilen bir davranış sergiledik. Denetlemenin öneminin idrakindeyiz. Bu nedenle Denetim Komisyonunda CHP’den bir arkadaşımızın görev yapmasını istedik. Meclisimizin oy birliği ile aldığı kararla, CHP’li Yusuf Kumbul komisyonda çalışma yapacak.”

 

Ak Parti, CHP için feragatta bulundu

 Kepez Belediye Meclisinde, AK Parti’den 4, MHP’den 1 olmak üzere 5 üyeden oluşacak Denetim Komisyonu seçimde “siyasi jest” olayı yaşandı. Ak Parti grubu, komisyondaki 1 üyeliğinden feragat ederek, komisyona CHP’den de 1 meclis üyesinin alınmasının önünü açtı. Ak Parti, CHP için 1 üyeden feragat etti.


AK Parti Grup Sözcüsü Serhat Demir, Aksu Belediye Meclisi gibi Kepez Belediyesi’nde de yaşanan “CHP’ye siyasi jest”i şöyle değerlendirdi: “Nispi tespit sistemine göre yapılan aritmetik hesaplara göre geçmiş yıllarda 3, 1, 1 şeklinde oluşan denetim komisyonu, CHP’de yaşanan istifalar nedeniyle bu yıl 4 Ak Parti, 1 MHP meclis üyesinden oluşacağı öngörülüyor. Bu tabloya göre CHP denetim komisyonuna üye veremiyor. Kepez Belediye Meclisi’nin bir istişare kültürü var. Meclis olarak kararlarımızı istişare ile en yüksek katılımla, istisnai kararlar haricinde, oy birliği ile aldık. Bizim için önemli olan mecliste ortak aklın ortaya çıkması ve tüm görüşlerin sonuna kadar demokratik şekilde temsili şeklinde olmuştur. CHP temsilcisinin komisyon dışında kalması bizim için uygun değil, vicdanımız el vermiyor. Önemli olan komisyonda demokratik temsili sağlamaktır. Parti grubu olarak aritmetik hesaplamanın dışına çıkarak komisyondaki bir üyemizden feragat ediyor ve 1 üyemizin CHP’den alınmasını daha uygun olacağını düşündük.”


CHP Grup Sözcüsü Kadir Zeybek de, “Kepez ilçemizin sorunlarının çözümü noktasında duyarlı bir davranış gösterildi. Teşekkür ederim.” dedi. Konuşmaların ardından yapılan gizli oylama neticesinde bir yıl görev yapacak olan Denetim Komisyonu  Hasan Demir, Mehmet Yarbaş, Hatice Sütçü (AK Parti), Ahmet Sabır (MHP) ve Şahali İnce (CHP) isimlerinden oluştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.