Bu haftaki köşemize Antalya Expo Center’ın sahibi ve işletmecisi Antalya Fuarcılık İşletme ve Yatırım A.Ş (ANFAŞ) Genel Müdürü Murat Özer’i konuk ediyoruz.



Sayın Özer’le “Fuarların bölge ekonomisine katkısı” odağında bir söyleşi gerçekleştirdik. Dünya fuarcılığının en önemli merkezlerinden Hannover’deki mesleki birikimlerini ANFAŞ’a taşıyan Özer, “Antalya Expo Center’daki fuarcılık etkinlikleri, yıl boyunca bölge ekonomisine 1.6 milyar Euro’luk bir iş hacmi oluşturuyor. Aksu’daki iş dünyası bu avantajdan mutlaka yararlanmalı ve fuarcılık faaliyetlerini dikkate alan bir yapılanmaya gitmelidir” yorumunu yapıyor. ANFAŞ Genel Müdürü Murat Özer, “Her birine on binlerce profesyonelin katıldığı fuarlarımız, Aksu’da köfteciden pastaneye, taksiciden otelciye kadar çok geniş bir sahada ekonomiye taze para akışı sağlıyor” diye konuşuyor. Fuarcılık dünyasının deneyimli ismi Murat Özer’in yorumlarını sizlerle paylaşıyoruz.

-Öncelikle dünden bugüne ANFAŞ'ın kısa öyküsünü alabilir miyiz?

-ANFAŞ’ın Türkiye’deki diğer fuarcılık şirketlerinden çok farklı, çok özel bir yapısı var. Bizim merkezimiz, kış döneminde Antalya bölgesine kış döneminde ekonomik katkı sağlamak amacıyla oluşturulmuş bir fuar şirketidir. Halen 60 ortaklı yapısında kamu kurumları da önemli bir yer tutmaktadır. Yenilenen yapısıyla 40 bin metrekarelik kapalı, 20 bin metrekarelik açık olmak üzere, toplamda 60 bin metrekarelik bir sergi alanına sahiptir. Yine Türkiye’de bir ilk olmak üzere, altında 1400 araçlık kapalı otoparkı, üstünde kongre merkezlerine sahiptir. 15 farklı kongre salonumuz bulunuyor. Bu salonlar, fuarlarla eş zamanlı kullanılacak bir entegre sistemle çalışıyorlar. Kapalı otoparkımız da, istenildiği takdirde fuar alanına dönüşecek bir yapıya sahip.

-ANFAŞ odağında Türk Fuarcılığının Ekonomi ve Turizme yansımaları hangi boyutlardadır. Bir ekonomi dinamiği olarak fuarcılık sektörü, iş dünyasının genel performansında yeterince yer buluyor mu?

-2016’da 12 fuar yaptık. Yaşanan krizler nedeniyle çok zor bir süreç olduğunu düşünürsek, bunun önemli bir sayı olduğunu görürüz. Hem çevremizdeki yerleşim merkezlerine, hem bölge ekonomisine hem de ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlandığı kanısındayım. Bu konuda yapılan bir araştırmadan örnek vereyim. Fuar için gelenlerin harcadıkları her 100 Euro’nun 15 Euro’su fuar alanına kalıyor. 85 Euro’su ise şehre gidiyor. Taksilere, konaklamaya, restoranlara, esnafa ve alışveriş merkezlerine yönelik büyük bir gelir akışı söz konusudur. Her bir fuara 10 bin kişi getirsek ve bu ziyaretçiler kaldıkları 3-4 gün içinde 500’er Euro harcamış olsalar, bunun 8 ay boyunca düzenlenen fuarlarda şehre toplam katkısı 1.6 milyar Euro yapıyor. Bir örnek vermem gerekirse, geçtiğimiz günlerde düzenlenen Growtech fuarı sırasında, çevremizdeki kebapçılarda, restoranlarda yer bulmak bile mümkün değildi. Bunu dikkate alarak, yerel yöneticiler fuar merkeziyle daha çok entegre olmak için çalışmalar yapmalıdır. Mesela, raylı sistem ile ANFAŞ arasında, insanların yağmurda ıslanmadan gelecekleri bir kapalı yürüyüş yolu yapılmasını çok istiyoruz.


-2016 yılında ANFAŞ etkinliklerinde beklentilerin ne kadarına ulaşıldı? 2017 hedefleriniz nelerdir?

-Daha çok sergi alanları oluşturma konusundaki hedeflerimize ulaştık. 20 bin metrekareden 40 bin metrekarelik kapalı alana çıktık. 20 bin de dış alan olmak üzere, 60 bin metrekarelik sergi alanımız bulunuyor artık. Bu hedefimizi 2016 gibi zor bir yılda yakaladık. 2017 yılının fuarlar ve katılımcı sayıları açısından çok daha hareketli geçmesini bekliyoruz.


-ANFAŞ'ın fiziksel yapısının (sergi salonları, konferans salonları v.b.) sunduğu avantajlardan bölgemizin sosyal etkinliklerinde ne ölçüde yararlanıyor? Örneğin Aksu- Antalya ve çevresindeki kitlesel etkinliklerin yer bulabileceği ANFAŞ mekanlarından yararlanmak mümkün müdür?

-Aksu ve Antalya çevresi bu olanaklardan yararlanmaya başladı. ANFAŞ’ın bu konudaki tanıtım gayretleri de bunda etkili oluyor. 15 salonumuz var ve bunlarda çok çeşitli etkinlikler yapmak mümkün. 1000 kişiden tutun 50 kişiye kadar, farklı kapasitede salonlarımız hem Antalyalıları bekliyor. Düğünler, kongreler, seminerler, sivil toplum kuruluşlarının toplantıları için salonlarımız Aksulu ve Antalyalı dostlarımızın hizmetindedir.



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.