Köy Enstitülerinden mezun olanlar, 1940 yılında kurulmuş olan Öğretmen Okulu’nda eğitim görerek öğretmenliğe ilk adımlarını atmışlar. Aksu’da Öğretmen Okulu’ndan mezun olanlar, sayıca fazla. Türkiye genelinde birkaç yerde bulunan okullardan biride, Aksuya nasip olmuş.

Bu öğretmenlerden Hüseyin Demirkaplan, şimdi Aksu Belediye Başkan Yardımcılığı görevini yürütmekte.

Demirkaplan’la makamında sohbet ederken, Aksu Öğretmen Okulu 1972 mezunları olarak, 42 yıl aradan sonra bir araya geleceklerini dile getirmişti.

Uzun yıllar, eğitim camiasında hizmet vermiş Demirkaplan, bu buluşma için oldukça heyecanlı olduğunu söylemişti. Bir anda o günlere döndüğüne şahit oldum. Demirkaplan’la birlikte bende duygulanmıştım. Öyle ki, Öğretmen Okulu’nda eğitim görürken, bir insanın yapabileceği ve yaşayabileceği her şeyi öğrenerek mezun olabildiklerini söylemişti.

- Nedir bunlar diye kendisine sorduğumda ilginç yanıtlar aldım.

Demirkaplan, okul yıllarını anlatmaya başladı:

- O yıllarda Öğretmen olarak atandığınız yerde, sizi bekleyen hazır düzen yoktu, diye söze başladı.

-Bırakın Öğretmen lojmanını, okul, sınıf bile neredeyse yoktu.

– Peki, eğitim- öğretimi nerede yapıyordunuz?

- Biz öğretmen okulu mezunları daha okuldayken, marangozluk, bahçe işleri, tarım, sağlık, hayvancılık inşaat kısaca kitap eğitiminin yanında hayat eğitimini de alarak, mezun olduğumuzdan, gittiğimiz yerlerde öğrencilere, öğrendiklerimizi birebir aktarmak için onlarla beraber okulumuzu, sınıfımızı, kalacağımız evimizi bile kendimiz yapardık.

-Okulun sobası, yakacağı her şeyi kendimiz temin ederdik. Bahçe yapar, kendi ürünümüzü kendimiz yetiştirirdik, öğrencilerimize de bunları birebir öğretirdik. Her birimiz en az bir sağlıkçı kadar sağlık bilgisine sahip olarak mezun olduk. Okulda öğrenim gören kızlar dikiş- nakış, ebelik ve yemek, işlerini de en ince ayrıntısına kadar öğrenerek mezun oldular.

- 42 yıl sonra arkadaşları ile bir araya geleceğini, arkadaşlarından bazılarının hayatını kaybettiğini dile getiren Demirkaplan, şimdiden çok heyecanlıyım demişti.

Geçtiğimiz hafta Aksu Öğretmen Okulu 1972 mezunları, Gazipaşa’da bir araya gelmişler. Tam 42 yıl sonra 3. defa her defasında yüreklerin kaldıramayacağı kayıplar vererek belki de.

2 gün boyunca hasret gidermişler, arkadaşlarıyla okul günlerini tekrar yeniden doya doya yaşamışlar. “Bunca yıl aradan sonra görüşebilmek çok iyi oldu. Eski günleri yad ederek konuşma fırsatı bulduk. Uzun süren araştırmalar sonunda 1972 yılı mezunlarımızla iletişim kurmamızı sağladığı için Erdal Özkan’a, Gazipaşa’da bize ev sahipliği yapan Ali Gök ve diğer mezun arkadaşlarımıza çok teşekkür eder, buluşmaların devam etmesini dilerim” temennilerinde bulunmuş Demirkaplan, hiç mezun olmamış gibi heyecan dolu olduklarını dile getirmişler, tekrar buluşmak üzere ayrılmışlar.

Bunca yıllık öğretmen Hüseyin Demirkaplan’a, bende uzun bir ömür, siyasi yaşamında da nice yıllar diliyorum.
 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
iyi bir solcudur kendisi 2014-10-21 15:37:19

iyi bir solcudur kendisi ama şu an sağcıymış gibi gibi durmaktadır dışı başka içi başkadır arkadaşımızın